Pizza bakken in de houtoven - Buitenkoken.nl

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Pizza bakken in de houtoven

Stoken en bakken


Pizza bakken doe je zo...


Een échte Italiaanse pizza bakken is eigenlijk heel eenvoudig...
Met een houtgestookte oven en de volgende tips lukt het altijd!

Een goed deeg is overigens wel essentieel en kost wat tijd...

Wil je een gegarandeerd resultaat?

Je kunt de dagvers bereide pizzabolletjes ook bij ons bestellen!


Maak eerst het deeg.

Gebruik hiervoor het goede meel (Farina typo 00). Verkrijgbaar bij Buitenkoken.nl of in de Italiaanse delicatessenwinkel.

1. Weeg 1kg meel af en doe dit in een grote kom.
2. Meet 520 cc water af (lauwwarm)
3. Maak een kuiltje in het deeg en doe daarin 10 gram droge gist en een klein beetje van het water.
4. Meng het water en de gist voorzichtig in het kuiltje en laat dit een kwartier staan.
5. Het gistingsproces is nu op gang gekomen, tijd om de rest van het water, een eetlepel olijfolie en een eetlepel zout toe te voegen.
6. Meng alles door elkaar en begin met kneden.
7. Als een mooie soepele bal is ontstaan, laat het dan een halfuur rijzen.
8. Druk de lucht er uit en kneed het opnieuw. Herhaal dit een aantal keren voor een nog beter resultaat.

Kneed het deeg nog een keer en verdeel het deeg in 8 á 10 stukken.
Maak hiervan mooie ronde bolletjes, en laat deze minimaal 15 minuten rijzen.


Het opstoken van de oven.

Leg in het midden een aanmaakblokje en stapel hieromheen aanmaakhout.
Steek dit aan en gebruik daarna wat grotere houtblokjes.
Zorg dat je goed vuur in de oven hebt, dus telkens één of twee stukken hout erbij doen. Niet meer, anders verstikt het vuur.
Na 20 minuten schuif je het vuur met de borstel naar een zijkant of de achterkant. Veeg het bakgedeelte schoon en het bakken kan beginnen. Zorg dat je vuur in de oven blijft houden door telkens nog een blokje op het vuur te leggen.



Het maken van de pizza:

1. Leg een bolletje op een met meel bestoven werkblad en druk het plat met de hand. Keer het een paar maal om.
2. Rol het uit met de deegroller of pizzadeegstok. (De echte pizzabakker doet natuurljk alles met de hand, maar dat vergt iets neer oefening....). Maak een bodem van ongeveer 25 cm. doorsnee. Bestuif het ondertussen regelmatig met meel, en keer regelmatig. Zorg er voor dat je met de roller binnen de randen blijft. De randen moeten wat dikker zijn dan de binnenkant.
3. Als laatste nog een keer de bovenkant bestuiven en omkeren.
4. Verdeel 3 á 4 eetlepels saus over de bodem. Verdelen gaat het mooist met de bolle kant van een lepel. Zorg dat je ongeveer 2 cm van de kanten af blijft.
5. Beleg de pizza eerst met kaas en daarna met de overige ingrediënten naar keuze.

Het bakken van de pizza.

Zorg dat de oven op temperatuur is. Schuif de pizza met een plank of schep in de oven. Voorkom dat er overmatig meel in de oven terecht komt. Door de hoge temperatuur verbrandt deze direct, wat de smaak niet ten goede komt.
Blijf erbij (Na 1,5 á 2 minuten is je pizza klaar!), en wacht tot de rand van de pizza aan de vuurzijde begint te verkleuren. Haal de pizza met de schep uit de oven, verdraai hem een derde, of een halve slag en doe hem terug in de oven, zodat ook die zijde een mooie kleur krijgt en bijbehorende knapperige korst.

Eet smakelijk!

 
Copyright Buitenkoken.nl 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu