Een flammkuchen oven huren doe je bij Buitenkoken.nl - Buitenkoken.nl

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Een flammkuchen oven huren doe je bij Buitenkoken.nl

Stoken en bakken

Flammkuchen...heerlijk als lunch of bij de borrel!

Flammkuchen vindt zijn oorsprong in de Duits-Franse grensstreek Elzas.
Bakkers stookten hun houtgestookte oven op met takkenbossen. Om te bepalen of hun oven heet genoeg was om brood te bakken, legden een dun uitgerold stuk deeg op de bodem van de oven. Afhankelijk van hoe snel het deeg bruin en krokant werd, bepaalden ze de temperatuur van de oven.

Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionale specialiteit. De meest klassieke Flammkuchen is die met een mengsel van crème fraîche en zure room en belegd met dunne uienringen en reepjes gerookt spek. Maar in principe is alles mogelijk, mits de produkten klein gesneden zijn en niet teveel vocht bevatten.

Een flammkuchen is luchtiger en lichter dan een pizza. Bijzonder geschikt als lunchgerecht of voor bij de borrel.

En heel gemakkelijk....flamkuchenbodems bestel je bij ons, de toppings zijn verkrijgbaar in iedere supermarkt!



Het opstoken van de oven.

Leg in het midden een aanmaakblokje en stapel hieromheen aanmaakhout.
Steek dit aan en gebruik daarna wat grotere houtblokjes.
Zorg dat je goed vuur in de oven hebt, dus telkens één of twee stukken hout erbij doen. Niet meer, anders verstikt het vuur.
Na 20 minuten schuif je het vuur met de borstel naar een zijkant of de achterkant. Veeg het bakgedeelte schoon en het bakken kan beginnen. Zorg dat je vuur in de oven blijft houden door telkens nog een blokje op het vuur te leggen.



Het maken van de flammkuchen.

1. Haal de flammkuchen uit de verpakking en leg er één op een licht met meel bestoven werkblad.
2. Smeer de flammkuchen in met een mengsel van creme fraiche en zure room.
3. Beleg hem met dunne uienringen en reepjes of blokjes gerookt spek.

Allerlei variaties zijn mogelijk, in plaats van uien en spek kun je ook denken aan:
- gerookte ham, gedroogde tomaat en olijven.
- kleine stukje kipfilet met kerrie en ananas
- ui, champignons, kaas en paprika

Een andere manier van bereiden is op de flammkuchen zonder beleg te bakken. Je krijgt dan eenheerlijk krokante 'cracker' die je kunt beleggen met bijvoorbeeld gerookte zalm/tonijn en rucola.

En wat te denken van de zoete varianten:
- Appel en kaneel
- Banaan en chocoladesnippers
- Vanillesaus met aardbeien
- Bestrijken met nutella en beleggen met banaan

Alles kan! Zorg er alleen voor dat de topping dun blijft, dat de produkten dun en klein gesneden zijn, en weinig vocht bevatten.


 
Copyright Buitenkoken.nl 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu